Acasă Comunicate de presa Vizită de studiu în Estonia

Vizită de studiu în Estonia

0

English 

Vizită de studiu organizată în Estonia în cadrul proiectului SIPOCA53 – Întărirea capacității Ministerului Public de punere în aplicare a noilor prevederi ale codurilor penale în domeniul audierilor

În perioada 16-18 octombrie 2018, în cadrul proiectului SIPOCA53 – Întărirea capacității Ministerului Public de punere în aplicare a noilor prevederi ale codurilor penale în domeniul audierilor,  a avut loc o vizită de studiu, organizată în Estonia, la Tallinn. La activitate, au participat 8 reprezentanți ai Ministerului Public – procurori cu funcții de conducere si execuție, specialiști IT, funcționari publici.

Agenda vizitei de studiu a cuprins vizite la Parchetul General, Ministerul Justiției și la o instituție guvernamentală responsabilă cu dezvoltarea programelor IT – Enterprise Estonia.  Obiectivul acestei activități a fost studierea unor exemple de bune practici în ceea ce privește audierile, ca și parte a dosarului penal electronic, astfel încât sistemul de management ce urmează a fi dezvoltat în cadrul proiectului să răspundă celor mai înalte standarde de digitalizare a actelor de urmărire penală existente la nivelul Uniunii Europene.

În cele trei zile ale vizitei de studiu, au avut loc discuții cu reprezentanți ai instituțiilor implicate în digitalizarea sistemului judiciar – procurori si specialiști IT, experți în interconectarea sistemelor și bazelor de date gestionate de diferite instituții, cu reprezentanți ai Ministerului Justiției și ai Parchetului General din Estonia. Digitalizarea sistemului judiciar  în această țară a început în anii ’90, fiind un proiect asumat la nivel guvernamental.

În cursul vizitei  la Centrul Registrelor si Sistemelor de Informații, au fost prezentate sistemele de management al cazurilor penale de la parchet, în principal și, în secundar cele ale poliției, instanțelor de judecată și  penitenciarelor. Bunele practici identificate în cadrul întâlnirilor avute cu reprezentanții sistemului judiciar din Estonia vor fi avute în vedere pentru a fi integrate, în măsura în care vor fi compatibile, cu sistemul de management al audierilor ce va fi dezvoltat în cadrul proiectului SIPOCA53.

Obiectivul general al SIPOCA 53 îl reprezintă întărirea capacității Ministerului Public în ceea ce privește audierile realizate conform prevederilor noilor coduri, prin crearea unui sistem IT performant ce va fi utilizat în această materie. În cadrul proiectului, se va dezvolta un soft care va sprijini activitatea de management al cauzelor la nivelul parchetelor  și va contribui astfel la eficientizarea si modernizarea metodelor de lucru utilizate în cadrul activității de urmărire penală, mai exact în materia audierilor. Valoarea  totală a SIPOCA 53 este de 54.785.517,47 lei, sumă defalcată după cum urmează: 46.010.993,85 lei – fonduri europene nerambursabile FSE (Fondul Social European), reprezentând  83,98386284 % din bugetul total eligil al proiectului și 8.774.523,62 lei – contribuție proprie de la bugetul de stat, reprezentând 16,01613716 % din bugetul total eligibil al proiectului.

Grupul țintă al SIPOCA 53 îl reprezintă 670 de procurori, grefieri și specialiști IT din cadrul Ministerului Public. Durata de implementare a proiectului care a demarat pe data 27 iulie 2017 este de 36 de luni.