The launching conference of the project – SIPOCA 53

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

În cursul zilei de astăzi, 21 septembrie 2017, a avut loc, la București, Conferința de lansare a proiectului „Întărirea capacității Ministerului Public de punere în aplicare a noilor prevederi ale codurilor penale în domeniul audierilor” – cod SIPOCA 53. La eveniment au participat domnul Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), doamna Laura Oprean, prim adjunct al procurorului general, domnul Bogdan Licu, adjunct al procurorului general, precum și alți șefi de structuri din cadrul PÎCCJ.

În deschiderea conferinței, domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a subliniat importanța pentru Ministerul Public a proiectului SIPOCA 53, implementarea acestuia urmând să ducă la o digitalizare la cele mai înalte standarde a activității procurorilor, valoarea mare a proiectului reprezentând o investiție serioasă în capacitatea administrativă a Ministerului Public. La rândul său, doamna Laura Oprea, prim adjunct al procurorului general, a accentuat faptul că implementarea cu succes a proiectului depinde de implicarea tuturor conducătorilor de unități de parchet, rezultatul final urmând să constituie o veritabilă modernizare a sistemului judiciar.

Prezentarea proiectului, a obiectivelor și a activităților din cadrul acestuia a fost făcută de către domnul procuror Romulus Varga, șeful Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, și doamna Lavinia Țăranu, manager de proiect. Totodată, în cadrul evenimentului au fost prezentate principiile orizontale aplicabile proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă POCA.

Durata de implementare a proiectului care a început pe data de 27 iulie 2017 este de 36 de luni, iar valoarea totală este de 54.785.517,47 lei, sumă defalcată după cum urmează: 46.010.993,85 lei – fonduri europene nerambursabile FSE (Fondul Social European), reprezentând  83,98386284 % din bugetul total eligil al proiectului și 8.774.523,62 lei – contributie proprie de la bugetul de stat, reprezentând 16,01613716 % din bugetul total eligibil al proiectului.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă întărirea capacității Ministerului Public în ceea ce privește audierile realizate conform prevederilor noilor coduri prin crearea unui sistem IT performant ce va fi utilizat în această materie. În cadrul acestui proiect, se va dezvolta un soft care va sprijini activitatea de management al cauzelor la nivelul parchetelor (Ministerului Public) și va contribui astfel la eficientizarea si modernizarea metodelor de lucru utilizate în cadrul activității de urmărire penală, mai exact în materia audierilor așa cum este ea definită în legislația penală în vigoare.

Obiectivul specific îl constituie  dezvoltarea unui sistem IT pentru realizarea audierilor persoanelor și identificarea persoanelor și obiectelor (art. 110 al. 5 Noului Cod de procedură penală – NCpp, art. 111 alin. 4 NCpp, art. 123 al. 2 NCpp, art. 129 al. 4 NCpp, art. 134 alin. 6 NCpp, art. 135 alin. 3 NCpp ).

Grupul țintă al proiectului îl reprezintă 670 de procurori, grefieri și specialiști IT din cadrul Ministerului Public.

La Conferința de lansare a proiectului „Întărirea capacității Ministerului Public de punere în aplicare a noilor prevederi ale codurilor penale în domeniul audierilor” – cod SIPOCA 53 au participat procurori generali, procurori generali adjuncți și procurori șefi secție de urmărire penală de la parchetele de pe lângă curțile de apel, prim procurori, prim procurori adjuncți și procurori de la parchetele de pe lângă tribunale din cadrul Ministerului Public, precum și procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.